Hvordan spare strøm

Effektive ENØK-tiltak som ikke går ut over komforten- Sammenlignet med Europa forøvrig er strømmen billig i Norge.

Behovet for å innføre ENØK-tiltak har derfor vært begrenset selv om mange i Norge har strøm som hovedvarmekilde. Men de siste årene har også våre strømpriser blitt påvirket av det internasjonale markedet. Mange opplever at prisene stiger, og fokuset på ENØK er økende. Samtidig har mange et feilaktig bilde av ENØK. Et bilde som er skapt blant annet av medias gjentatte fokus på nordmenns høye strømforbruk, offentlige ENØK-kampanjer og 90-tallets sparedusjer hvor man knapt nok ble våt i håret når man dusjet.

Men det er ikke til å komme fra at reduksjon av strømforbruket er et effektivt ENØK tiltak. Dersom du senker temperaturen i boligen med bare én grad vil utgiftene til oppvarming reduseres med ca. 5 prosent. Men ENØK handler ikke om å sitte under pleddet og fryse i halvmørket. ENØK handler om redusert energibruk uten at det går ut over komforten. Energi brukt til oppvarming og belysning står for over halvparten av energiutgiftene i en gjennomsnittlig norsk husstand. Svært mye av denne energien brukes når vi ikke er hjemme, eller i rom der vi ikke oppholder oss hele tiden.

Å redusere strømforbruket uten å gå på akkord med komforten er kanskje mye enklere enn du tror. Et av de mest effektive ENØK tiltakene er montering av styringsenheter som styrer både belysningen og den elektriske oppvarmingen i boligen din. Det vil si at du bruker strøm til oppvarming og belysning akkurat der du er, når du trenger det. Lys- og varmestyring kan redusere strømregningen med inntil 20 %, er enkelt å installere, og kan monteres i flere trinn hvis du ønsker å spre kostnadene. Ttiltak som ofte anbefales er etterisolering av boligen men det er båe enklere og rimeligere å montere lys- og varmestyring. ENØK-råd vil si at det kommer en fagutdannet elektriker hjem til deg og ser hvordan varme- og lysstyring kan installeres i boligen din.

Hvor mye strøm som kan spares med varme- og lysstyring avhenger både av boligen og av de som bor der. Prinsippet er at temperaturen senkes i de rommene som til enhver tid ikke er i bruk, for eksempel om natten eller når alle er på jobb eller skole. Systemet setter opp temperaturen igjen i god tid før rommene tas i bruk. På samme måte kan lysstyring legges opp slik at lyset slås automatisk på når du kommer, og av igjen når du går. Elektrikeren vil vurdere hvilke tiltak som vil gi størst gevinst hjemme hos deg, og komme med forslag. Kanskje det skal legges opp en plan der du først får montert styring i de rommene der gevinsten er størst, og så tar resten etter hvert?

FORESPØRSEL OM KOSTNADSOVERSLAG

Hva kan vi hjelpe deg med?

Legg igjen en melding i skjemaet, så kommer vi tilbake til deg så snart vi kan!

Kontakt oss